ΑΣΤΡΟΧΩΡΙ ΑΡΤΑΣ
Καλώς ήρθατε στο astrohori.5forum.net. Μπορείτε να περιηγηθείτε απεριόριστα στις συζητήσεις και να διαβάσετε όλα τα μηνύματα που φιλοξενούνται. Αν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς στο astrohori.5forum.net, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε τώρα! Είναι εύκολο, γρήγορο και δωρεάν.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Αστροχώρι κέντρο
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη EmptyΚυρ Μάης 27, 2018 5:06 am από ΑΛΚΗΣ

» Βουτανιάδα
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη EmptyΚυρ Νοε 20, 2016 4:23 pm από Σπύρος

» Αναζήτηση συγγενών
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη EmptyΤετ Οκτ 28, 2015 5:17 am από lafias1894

» Αστροχώρι Πάσχα 2014
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη EmptyΤρι Φεβ 10, 2015 4:01 am από ΑΛΚΗΣ

» Πραγματοποίηθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τα Αιολικά Πάρκα στο Δήμο Γ.Καραϊσκάκη
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη EmptyΤρι Φεβ 10, 2015 2:20 am από ΑΛΚΗΣ

» Οροπέδιο στο Αστρί
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη EmptyΠαρ Απρ 04, 2014 3:56 am από ΑΛΚΗΣ

» Φωτογραφίες από Μεσόπυργο
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη EmptyΠεμ Απρ 03, 2014 9:17 pm από ΑΛΚΗΣ

» Ναός Αγίας Κυριακής Αστροχώρι Άρτας
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη EmptyΤετ Μάης 15, 2013 12:43 am από ΑΛΚΗΣ

» Πάσχα 2013
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη EmptyΚυρ Μάης 12, 2013 7:14 pm από ΑΛΚΗΣ

Η ώρα είναι
Ο καιρός στο Αστροχώρι
ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Μοναδικοί Επισκέπτες
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη Pageviews=1
Σας αρέσει το Forum??

Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη

Πήγαινε κάτω

Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη Empty Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη

Δημοσίευση  ΑΛΚΗΣ Την / Το Κυρ Ιουν 06, 2010 7:09 pm

Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη Under_10

Στο χωριό Μεγαλόχαρη και στο συνοικισμό Αμπέλια βρίσκεται ο ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου.
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη 21318210

Είναι το μόνο κτίσμα που απέμεινε από το μοναστήρι που υπήρχε μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Κτίστηκε το13ο αιώνακαι αναστηλώθηκε στα μέσα περίπου του 17ο αιώνα. Στην εποχή της τουρκοκρατίας είχε μεγάλη περιουσία, όπως αμπέλια (πήρε και ο συνοικισμός το όνομα του ) κτηνοτροφία και μελισσοκομία.

ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΑΔΟΒΥΖΙΝΩΝ ΤΟ 1854, ΤΟ 1866 ΚΑΙ ΤΟ 1878 ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

Ο ΝΑΟΣ

Δυτικά και βόρεια του ναού υπήρχαν μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα τα 24 κελιά των μοναχών. Αυτά τα γκρέμισαν οι χωριανοί και με τις πέτρες τους έκτισαν τον γυναικωνίτη και διώροφο Δημοτικό Σχολείο στη αυλή του Μοναστηριού. Το σχολείο λειτούργησε από το 1926 έως το 1958. Σε αυτό φοιτούσαν μαθητές από την Μεγαλόχαρη, το Μεσόπυργο, τα Μηλιανά, το Αστροχώρι. Το 1962 οι χωριανοί το γκρέμισαν γιατί έγιναν άλλα σχολεία. Το 1962 έκλεισε και ο ναός για να επισκευαστεί και το 1965 δόθηκε η άδεια να ξαναλειτουργήσει. Έκλεισε για δεύτερη φορά το 1967 για <<άγνωστους λόγους >>. Το 1977 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού σαν διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Το 1983 οι χωριανοί ζήτησαν να ξαναλειτουργήσει ο ναός όπως και έγινε. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη μέρα γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού στη αυλή του. Ο ναός είναι μονόκλιτος με εγκάρσιο σκαφοειδή θόλο, ο οποίος ενώ εξωτερικά είναι ορθογώνιος στο εσωτερικό οι γωνίες του στρογγυλεύουν. Στη βόρια και στη νότια πλευρά φέρει τρίπλευρους χορούς. Η είσοδος στο ναό γινόταν από τη βόρεια πλευρά μέχρι πρόσφατα όμως τώρα γίνεται από τη δυτική πλευρά. Η πόρτα της βόρειας πλευράς είναι μικρή. Το ύψος της φτάνει το 1,50 μ. και το πλάτος της τα 65 περίπου εκατοστά.
Πάνω από αυτήν υπάρχει υπέρθυρο με την Βρεφοκρατούσα Παναγία.
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη Image011
Σήμερα σώζεται σε άσχημη κατάσταση. Από την πόρτα κατεβαίνουμε τρία σκαλιά και μπαίνουμε στον κυρίως ναό. Δεν υπάρχει Νάρθηκας. Ο κυρίως ναός και το Ιερό κοσμούνται ολόκληρα με τοιχογραφίες. Δυστυχως ο καπνός από τα κερία τις έχει κάνει δυσδιάκριτες. Χειρότερη καταστροφή έχουν πάθει οι χαμηλότερες τοιχογραφίες από το ασβέστωμα.
Ο κυρίως ναός φωτίζεται από τρία μικρά τοξωτά παραθύρια που υπάρχουν στο θόλο.
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη Image012
Στην κάμαρα του θόλου παριστάνεται ο Παντοκράτορας. Χαμηλότερα σε ομόκεντρη ζώνη παριστάνονται επτά Αρχάγγελοι ανάμεσα στην Παναγία και τον Πρόδρομο. Αριστερά και δεξιά από το παράθυρο του θόλου στη νότια πλευρά του ναού παριστάνονται οι προφήτες, πιο κάτω η Μεταμόρφωση και στην τελευταία ζώνη τρεις ολόσωμοι Άγιοι (Νέστορας, Προκόπιος, δε διαβάζεται το όνομα του τρίτου Αγίου).

Στη βόρεια πλευρά του ναού και αριστερά και δεξιά από το παράθυρο του θόλου παριστάνονται οι προφήτες, πιο κάτω ο Επιτάφιος θρήνος και στην τελευταία ζώνη οι ολόσωμη Άγιοι Παντελεήμων, Δημήτριος και Γεώργιος.
Ανάμεσα στη μορφή του Αγίου Γεωργίου και στο τέμπλο υπήρχε παλιά κρεμασμένη στον τοίχο η εικόνα της Βραφοκρατούσας Παναγίας. Ήταν ολόκληρη από ασήμι και όπως λένε οι χωριανοί ζύγιζε 4 ή 7 οκάδες. Κανένας δεν ξέρει πού βρίσκεται η εικόνα σήμερα. Στην ημικυκλική οροφή του κυρίως ναού παριστάνεται ο Χριστός καθισμένος σε κυκλική δόξα. Γύρω Του σε κυκλική ζώνη παριστάνονται τα εννιά τάγματα των αγγέλων. Το τέμπλο έχει φυτική διακόσμηση. Όπως λένε οι χωριανοί μεταφέρθηκε το 1665 από τη Λάρισα και τοποθετήθηκε στο ναό.

Στην κορυφή του τέμπλου παριστάνεται η Σταύρωση. Ο Σταυρός του Χριστού πατάει σε ένα κοκκινωπό άλογο, που έχει φτερά και μαύρα κέρατα. Πιο κάτω παριστάνονται δυο δράκοντες και ανάμεσά τους ένα κοκκινωπό ανθρώπινο κρανίο.

Στη θέση της Μεγάλης Δέησης υπάρχουν δεκαεπτά μικρές εικόνες. Στη μέση η εικόνα του Χριστού. Δεξιά του Χριστού η Παναγία και αριστερά Του ο Πρόδρομος. Ένας άγγελος και έξι Άγιοι παριστάνονται δίπλα από την Παναγία και ένας άγγελος και έξι Άγιοι δίπλα από τον Πρόδρομο. Μια δεύτερη σειρά εικόνων βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Οι μεγάλες εικόνες αριστερά και δεξιά από την Ωραία Πύλη είναι αγορασμένες από τους χωριανούς. Οι παλιές εικόνες και το βημόθυρο φυλάγονται αλλού για ασφάλεια, επειδή έγιναν κλοπές στο μοναστήρι.

Το Ιερό φωτίζεται από μικρό τοξωτό παράθυρο της αψίδας.
Σε αυτό παριστάνονται η Πλατυτέρα, και κάτω ο Άγιος Αθανάσιος και οι τρεις Ιεράρχες. Στη ημικυκλική οροφή του ιερού παριστάνεται η Ανάληψη.

Πάνω από την Αγία Τράπεζα υπήρχε παλαιότερα μια μικρή ασημένια λειψανοθήκη. Μέσα είχε ένα εγκόλπιο και πέντε οστά του Αγίου Τρύφωνα. Σήμερα φυλάγεται αλλού, αλλά τα οστά είναι μόνο δύο. Τα άλλα τρία κλάπηκαν. Το τρίτο τμήμα του ναού είναι ο γυναικωνίτης. Προστέθηκε το 1926. δεν έχει τοιχογραφίες και φωτίζεται από τέσσερα ορθογώνια παράθυρα.

Πηγή: http://www.tetrafilia.gov.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=202
Το μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόχαρη Image014
ΑΛΚΗΣ
ΑΛΚΗΣ
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 310
Ημερομηνία εγγραφής : 25/04/2010
Ηλικία : 52
Τόπος : Αστροχώρι Αρτας

http://astrohori.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης