ΑΣΤΡΟΧΩΡΙ ΑΡΤΑΣ
Καλώς ήρθατε στο astrohori.5forum.net. Μπορείτε να περιηγηθείτε απεριόριστα στις συζητήσεις και να διαβάσετε όλα τα μηνύματα που φιλοξενούνται. Αν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς στο astrohori.5forum.net, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε τώρα! Είναι εύκολο, γρήγορο και δωρεάν.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΑΣΤΡΟΧΩΡΙ ΑΡΤΑΣ
Καλώς ήρθατε στο astrohori.5forum.net. Μπορείτε να περιηγηθείτε απεριόριστα στις συζητήσεις και να διαβάσετε όλα τα μηνύματα που φιλοξενούνται. Αν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς στο astrohori.5forum.net, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε τώρα! Είναι εύκολο, γρήγορο και δωρεάν.
ΑΣΤΡΟΧΩΡΙ ΑΡΤΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Αστροχώρι κέντρο
Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K EmptyΠεμ Νοε 28, 2019 9:03 pm από ΑΛΚΗΣ

» Βουτανιάδα
Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K EmptyΚυρ Νοε 20, 2016 4:23 pm από Σπύρος

» Αναζήτηση συγγενών
Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K EmptyΤετ Οκτ 28, 2015 5:17 am από lafias1894

» Αστροχώρι Πάσχα 2014
Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K EmptyΤρι Φεβ 10, 2015 4:01 am από ΑΛΚΗΣ

» Πραγματοποίηθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τα Αιολικά Πάρκα στο Δήμο Γ.Καραϊσκάκη
Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K EmptyΤρι Φεβ 10, 2015 2:20 am από ΑΛΚΗΣ

» Οροπέδιο στο Αστρί
Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K EmptyΠαρ Απρ 04, 2014 3:56 am από ΑΛΚΗΣ

» Φωτογραφίες από Μεσόπυργο
Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K EmptyΠεμ Απρ 03, 2014 9:17 pm από ΑΛΚΗΣ

» Ναός Αγίας Κυριακής Αστροχώρι Άρτας
Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K EmptyΤετ Μάης 15, 2013 12:43 am από ΑΛΚΗΣ

» Πάσχα 2013
Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K EmptyΚυρ Μάης 12, 2013 7:14 pm από ΑΛΚΗΣ

Η ώρα είναι
Ο καιρός στο Αστροχώρι
ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Μοναδικοί Επισκέπτες
Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K Pageviews=1
Σας αρέσει το Forum??

Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K

Πήγαινε κάτω

Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K Empty Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K

Δημοσίευση  ΑΛΚΗΣ Τετ Ιουν 02, 2010 4:36 pm

Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K Under_10
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΩΝΥΜΙΩΝ, Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K New-0810
-Α-
Αγία Βαρβάρα, (η): σ'ν Αγία Βαρβάρα. Ενοριακός ναός του χωριού που βρίσκεται στη θέση Παλιό Χωριό.
Αγία Κυριακή, (η): Τοποθεσία στον οικισμό Πλάτανος, Δ. του χωριού. Η ονομασία προήλθε από την ομώνυμη εκκλησία που υπάρχει εκεί.
Αγία Παρασκευή, (η): σ'ν Αγία Παρασκευή. Τοποθεσία, στα Δ. του χωριού που πήρε το όνομα από το ομώνυμο εκκλησάκι που υπάρχει στο μέρος αυτό, από τα παλιά χρόνια. Ας σημειωθεί ότι παλιότερα, η τοποθεσία λεγόταν και Τριεθνές, γιατί στο σημείο εκείνο συνορεύουν οι οικισμοί Αστροχωρίου, Διχομοιρίου και Ρετσιανών.
Αγουζιά, (η): στ'ν Αγ'ζιά (το ορθό είναι: Αβουζιά). Τοποθεσία επάνω στο βουνό Αστρί, στα Ν.Δ. του χωριού. Η ονομασία προήλθε από το φυτό Sam-bucus του είδους nigra της οικογένειας Caprifoliaceae (κ. αβουζιά).
Αγραπιδιά, (η): στ'ν Αγραπ'διά. Τοποθεσία, στα Β. του χωριού, που οφείλει την ονομασία της σε μια μοναχική αγραπιδιά που υπήρχε παλιότερα εκεί.
Αη Δημήτρης, (ο): στουν Αη Δ'μήτρη. Τοποθεσία, στα Ν. του χωριού, με ερείπια από το ομώνυμο εκκλησάκι.
Αι Λείας, (ο): στον Αι Λία. Τοποθεσία επάνω στο βουνό Αστρί, στα Ν. του χωριού, όπου στο μακρινό παρελθόν υπήρχε εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι υπήρχε εκκλησάκι ή εικονοστάσι στο μέρος εκείνο.Αη Λίας λέγεται επίσης και ένα μικρό ύψωμα που βρίσκεται ανάμεσα από τη Λακκούλα του Τζιούβα και την τοποθεσία Ψωρίλι, στα Α. του χωριού, με ερείπια από το ομώνυμο εκκλησάκι.
Αη Χριστόφορος, (ο): στουν Αη Χ΄στόφουρου. Τοποθεσία απέναντι από τα Μεσονήσια προς τα Β. του χωρίου, με ερείπια από το ομώνυμο εκκλησάκι.
Ακλαδιές, (οι): 'τ'ς Ακλαδιές. Λέγεται ένα στενόμακρο χωράφι, στα Ν. του χωριού, το οποίο είναι ακαλλιέργητο πάνω από εκατό χρόνια (ακλαδιά = χωράφι ακαλλιέργητο όπου αναπτύχθηκαν θάμνοι).
Αλώνια, (τα): στ' Αλώνια. Ονομάζεται μια τοποθεσία στο συνοικισμό Βοτανιάδα, στα Ν. του χωρίου, όπου γινόταν το αλώνισμα των δημητριακών.
Αμμουδερά, (τα): στ' Αμμουδερά. Αμμώδη χωράφια, ανάμεσα από τις τοποθεσίες Κυλιντήρια και Κοπρισιές, στα Α. του χωρίου.
Αμπελάκι, (το): στ' Αμπιλάκ'. Τοποθεσία ανάμεσα από τα Λαγουπόδια και το Σταυρούλη Β. του χωριού. Παλιά υπήρχε μικρό αμπέλι που καταστράφηκε από τη φυλλοξήρα.
Αμπελοτόπια, (τα): στ' Αμπιλουτόπια. Τοποθεσία στο Παλιό Χωριό, όπου κτίστηκε το δημόσιο 2/θέσιο διδακτήριο του ποτέ δημοτικού σχολείου Αστροχωρίου.
Απιδούλα, (η): στ'ν Απ'δούλα. Τοποθεσία μεταξύ γερουΓιάννη και Πλακανίδας (στις Κορυφές), Δ. του χωριού. Η ονομασία οφείλεται στο ομώνυμο δέντρο που υπήρχε εκεί.
Αριά, (η): στ'ν Αριά. Τοποθεσία επάνω από την Κουμπλιά, στα Δ. του χωριού. Η ονομασία της προήλθε από το δέντρο: δρυς η αρία (κ. αριά).
Αρκουδότρυπα, (η): στ'ν Αρκ'δότρυπα. Βρίσκεται στο Ν.Α. μέρος του χωριού. Στα παλιά χρόνια, που ο τόπος ήταν πολύ δασωμένος, στην περιοχή μας υπήρχαν αρκούδες. Πιθανόν στη σπηλιά αυτή να είχαν τη φωλιά τους αρκούδες, απ' όπου προήλθε η ονομασία της τοποθεσίας. Πρόκειται για μια σπηλιά βάθους 5-6 μέτρων και ύψους 3 μέτρων περίπου. Σήμερα λέγεται Τρύπα της γομάρας, επειδή ο Κώστας Βαββάς έδενε εκεί τη γομάρα του. Στα χρόνια της Iταλογερμανικής κατοχής, ο Γεώργιος Δημητρίου Σακκάς έφτιαξε καλύβα μέσα στη σπηλιά.
Αρπακούλα, (η): στ'ν Αρπακούλα. Παμπάλαιο κτήμα των Γιαννακαίων στα Β. του χωριού, στο οποίο υπάρχουν ρουπάκια (είδος δρυός). Το ρουπάκι, μεσαιων. ρωπάκιον, είναι υποκοριστικό του αρχαίου ρώπαξ. Σημειώνεται ότι τα ρουπάκια ή αρπάκια, εμείς συνηθίζουμε να τα λέμε και δέντρα. Αρπακούλα λέγεται επίσης και το κτήμα του Στέλιου Ηλία Λιόλιου, που βρίσκεται ανάμεσα από τις τοποθεσίες Γουρουνοκούμασο και Μακλιθάρια, στα Β. του χωριού.
Αστρί, (το): στ' Αστρί. Η νέα ονομασία του βουνού Ζιούρα. Το Αστρί έχει ύψος 1.564 μ. και ο μεγαλύτερος όγκος του βρίσκεται προς το νότιο μέρος, με ψηλότερη κορυφή τους Αετούς, υψόμ. 1.852 μ.
-Β-
Βαθυλακκώματα, (τα): στα Βαθ'λακκώματα. Περιοχή επάνω στο βουνό Αστρί, Ν.Δ. του χωρίου, στην οποία υπάρχουν τέσσερα μεγάλα φυσικά λακκώματα του εδάφους, απ' όπου πήρε την ονομασία της η τοποθεσία.
Βαρκό, (το): στου Βαρκό. Ονομάζεται μια τοποθεσία, στα Δ. του χωριού, επειδή ο τόπος βαρκίζει (βγάζει νερό). Η λέξη είναι ελληνική υπόψη όμως και η κουτσοβλάχικη λεξη: ΥΒΓΟΟ (έλος, τέλμα).
Βολέ, (τα): στα Βουλε'. Λέγεται η τοποθεσία μεταξύ Γενίτσαρου και Κουμπλιάς, στα Δ. του χωρίου. Η προέλευση της ονομασίας μου είναι άγνωστη.
Βοτανιάδα, (η): στ' Βουτανιάδα. Συνοικισμός, στα Ν.Α. του χωριού, που πήρε το όνομα από τα βότανα που φύτρωναν εκεί.
Βραγκιανίτη, (στου): στ' Βραγκιανίτ'. Τοποθεσία, στα Β. του χωριού, όπου σκότωσαν έναν κλέφτη από τα Βραγκιανά του νομού Καρδίτσας.
Βρυσικό, (το): στου Βρυσ'κό. Φυσική πηγή που αναβλύζει πολύ και κρύο νερό και η οποία βρίσκεται στη μέση της ρεματιάς, κάτω από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, σε υψόμετρο 612 μ. Στην τοποθεσία αυτή, υπάρχουν και άλλες μικρότερες φυσικές πηγές, από τις οποίες αναβλύζει αρκετή ποσότητα νερού.
Βρυτσούλες, (οι): 'τ'ς Βρυτσούλις (ρήμα:βλύω κοινώς βλύζω= αναβλύζω, αναπηδώ). Τοποθεσία στα Ν.Δ. του χωριού. Η ονομασία της οφείλεται στις μικροπηγές που υπάρχουν στην περιοχή, οι οποίες μόλις που αναβλύζουν, «δακρύζουν» λίγο νεράκι.
Βρυτσουλιακά, (τα): Στα Βρυτσουλιακά. Λέγεται μια τοποθεσία στα Β.Δ. τον χωριού, η οποία ονομάστηκε έτσι για τον ίδιο λόγο που αναφέρω πιο πάνω. Στα Βρυτσουλιακά υπάρχουν περισσότερες «ανάβρες» απ' ότι στις Βρυτσούλες.
Βΰδισμα, (το): στου Βύδ'ζμα. (Το ορθό είναι: Βύθισμα). Τοποθεσία στον οικισμό Πλάτανος, στα Δ. του χωριού. Το μέρος αυτό έπαθε καθίζηση (βυθίστηκε) στο μακρινό παρελθόν, απ' όπου προήλθε η ονομασία της τοποθεσίας.
Βυδισματάκια, (τα): στα Βυδ'ζματάκια. Τοποθεσία ανάμεσα από το Βύδισμα και το Μαυροβούνι, στα Δ. του χωριού. Πήρε την ονομασία, για τον ίδιο λόγο που αναφέρω πιο πάνω.
-Γ-
Γαβροτούλι, (το): στου Γαβρουτούλ'. Τοποθεσία ανάμεσα στην Κοφτερή και τις Ακλαδιές, στα Α. του χωριού, που πήρε την ονομασία από τους μικρούς γάβρους (δέντρα), που καλύπτουν την έκταση αυτή. Η λέξη είναι σύνθετη: γά¬βρος + τουλιτι. Η λέξη γάβρος (το ορθό είναι: γράβος), κατά τη γνώμη μου είναι ελληνική. Κατά τον Ο. ΜενεΓ όμως, η λέξη προήλθε από τη σλαβική §3Ο6Γ ή από τη βουλγαρική §3Ο3Γ (1> (=το δέντρο γάβρος). Η δεύτερη λέξη, προέρχεται από το σλαβικό ρήμα: ίυΐΐΐί (=καλύπτω, σκεπάζω)'-'.
Γαλανού, (στου): στ' Γαλανού. Τοποθεσία στην κορυφή στα Παππούλια και κάτω από τη θέση Τούρκος, στα Α του χωρίου, όπου διέμεινε κάποιος Γαλανός (επώνυμο).
Γαλτσότρυπα, (η): στ' Γαλτσότρυπα. Λέγεται μια τρυπά επάνω στο βουνό Αστρί, στα Ν.Δ. του χωριού, μέσα στην οποία κούρνιαζε ένα είδος πουλιών που ονομάζονται γάλτσες (=κάργιες, καλιακούδες). Η λέξη γάλτσα είναι παλαιο-σλαβική: £<ιΙϊαι (= κάργια).
Γενίτσαρου, (στου): στ' Γιαννίτσαρ'. Τοποθεσία επάνω από τη Ζαύρα (Μανδαλαίικα), στα Δ. του χωρίου, όπου σκότωσαν έναν Τούρκο γενίτσαρο. Η λέξη είναι τουρκική: νεηϊ-οοπ (=νέος στρατός).
Γερού - Γιάννη, (στου): στ' γιρου-Ιάνν'. Τοποθεσία ανάμεσα από το Μαυροβούνι και την Απιδούλα, Δ. του χωριού, η οποία κάποτε ήταν ιδιοκτησία του γερού - Γιάννη Σταμάτη.
Γιάννη τ' αλώνι, (στου): στ' Γιάνν' τ' αλών'. Τοποθεσία επάνω από τις Βρυτσούλες, στα Ν. του χωριού, στην οποία παλιά υπήρχε αλώνι, ιδιοκτήτης του οποίου ήταν κάποιος Γιάννης.
Γλαβάδια, (τα): στα Γλαβάδια. Λέγεται μια τοποθεσία στα Β. του χωριού. Η προέλευση της ονομασίας, πιθανόν να σχετίζεται με τη σλαβική λέξη: §ΙΑ\Α( = κεφάλι).
Γλαβανή, (η): στ' Γλαβανή (το ορθό είναι: κλαβανή). Τοποθεσία επάνω στο βουνό Αστρί, στα Ν.Δ. του χωριού. Πρόκειται για μια τρύπα, που η διάμετροςτου ανοίγματος της είναι 1 1/2 μέτρο περίπου και το βάθος της είναι πάνω από 10 μέτρα. Η λέξη είναι κουτσοβλάχικη: βίβνβηίε (=θύρα, καταπακτή). Υπόψη όμως και η σλαβική λέξη: §ΐ3ν3 (=κεφάλι).
Γλαβούλια, (τα): στα Γλαβούλια. Τοποθεσία, στα Β. Α. του χωριού, όπου υπήρχε άμπλας (πηγή), το νερό του οποίου ήταν πόσιμο. Το έτος 1969, η κοινότητα έφτιαξε βρύση, στη θέση που ήταν ο άμπλας.
Γούρνες, (οι): 'τ'ς Γούρνις (= Λακκούβες με νερό). Τοποθεσία στον οικισμό Πλάτανος, Δ. του χωριού, στην οποία υπάρχει μικρή πηγή που αναβλύζει νερό (γούρνα). Η ονομασία λέγεται «'τ'ς Γούρνις», γιατί πλησίον στη φυσικήγούρνα, υπάρχει και άλλη, τεχνητή, που συγκεντρώνεται το νερό για το πότισμα των χωραφιών. Η λέξη γούρνα (αρχ. γρώνη>γώρνη-γούρνα), είναι Ελληνική. Υπόψη όμως η βενετική λέξη: §οπΐ3, η λατινική: ιΐΓΠίΐ, 3ε = υδρία, χαλπη, καθώς και το λατινικό §ιι镧68, ΐίίδ = βαθούλωμα, βάραθρο με νερό, το νερό της λίμνης.
Γουρουνοκούμασο, (το): στου Γουρ'νουκούμασου. Βρίσκεται στα Β. του χωριου, η δε ονομασία προήλθε από το κουμάσι (οικίσκος) των γουρουνιών.
Γραμματικού, (στου): στ' Γραμματ'κού. Λέγεται η τοποθεσία μεταξύ Παλιόστανης και Αγραπιδιάς, στα Β. του χωριού. Πιθανόν να κατοικούσε ή να σκοτώθηκε εκεί κάποιος γραμματισμένος, απ' όπου προήλθε η ονομασία της τοποθεσίας.
Γύφτισσες, (οι): 'τ'ς Γύφτ'σσις. Τοποθεσία ανάμεσα από τις Καστανούλες και Μοναχή Καστανιά, στα Ν. του χωριού, όπου υπάρχουν έλατα και έξι καστανιές, από τις οποίες οι τέσσερις είναι υπεραιωνόβιες. Η προέλευση της ονομασίας μου είναι άγνωστη.
Γυφτόρεμα, (το): στου Γυφτόριμα. Λέγεται το μέρος της ρεματιάς που αρχίζει από τη βρύση της Ζαφείρως και τα Καναλάκια και φτάνει μέχρι κάτω στη θέση Σούδα. Παλιά, τον Αύγουστο μήνα, είχαν κατασκηνώσει γύφτοι (τσιγγάνοι-σκηνίτες) στη ρεματιά αυτή, όπου πήγαιναν οι χωριανοί να επισκευάσουν τα γεωργικά τους εργαλεία. Τα υπαίθρια σιδηρουργεία τους, οι γύφτοι, τα είχαν εγκαταστήσει στη θέση Σούδα και για αμόνια χρησιμοποιούσαν ποταμίσιες πέτρες.
-Δ-
Διασελάκι, (το): στου Διασιλάκ'. Μικρός αυχένας (διάσελο), στα Α. του χωριού, απ' όπου περνάει ο δρόμος που οδηγεί από τα Λαγουπόδια προς τη Ντριάνα και αντίστροφα.
Διάσελο στη Ντριάνα, (το): στου Διάσιλου στ' Ντριάνα. Αυχενας ανάμεσα από τους λόφους Γουρούνα και Παλιορογκάκι, στα Α. του χωριού, μέσω των οποίων διέρχεται ο δρόμος Ντριάνας - Σκάλας και αντίθετα.
Διάσελο στον Πλάτανο, (το): στου Διάσιλου στουν Πλάτανου. Αυχένας ανάμεσα από το Μαυροβούνι και το Βαθυλάκκωμα, στα Δ. του χωριού, από τον οποίο περνάει ο δρόμος Αστροχωρίου - Ρετσιανών και αντίστροφα.
-Ε-
Εικόνισμα, (το): στου Κόν'ζμα. Τοποθεσία απέναντι από τα Παλιάμπελα, στα Β. του χωριού. Στη θέση αυτή υπάρχει ένα παλιό πέτρινο εικονοστάσι, μέσα στο οποίο είναι η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας.
Ελατος, (ο): στουν Έλατου. Τοποθεσία ανάμεσα από τα Κούτσουρα και τη Μεγάλη Καστανιά, στα Β.Δ. του χωριού, η ονομασία της οποίας προήλθε από έναν μοναχικό έλατο που υπάρχει
-Ζ-
Ζαΰρα, (η): στ' Ζαύρα. Τοποθεσία στα Δ. του χωριού, η ονομασία της οποίας οφείλεται στην αύρα (=ελαφρό φύσημα ανέμου) που πνέει πάντοτε στην περιοχή αυτή. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας πέρασε από το Αστροχώρι ένας Τούρκος αγάς. Ήταν Ιούλιος μήνας και η ζέστη ήταν αποπνικτική. Κουρασμένος και διψασμένος ο αγάς πήγε με την ακολουθία του να περάσει το μεσημέρι σε κάποιο σπίτι της τοποθεσίας εκείνης. Οι σπιτονοικοκυραίοι, ύστερα από επιθυμία του αγά, έστρωσαν στρωσίδια έξω στην αυλή του σπιτιού κάτω από τον παχύ ίσκιο των δέντρων, όπου ο αγάς κάθισε σταυροπόδι. Στη συνέχεια ξεκουράστηκε, ήπιε κρύο νερό και, αφού δροσίστηκε από την αύρα που φυσούσε, με τα "σπασμένα" ελληνικά του ψιθύρισε «Ζαύρα, Ζαύρα...», αντί για "αύρα". Από τότε και δώθε η τοποθεσία ονομάζεται: Ζαύρα
Ζιούρα (η): στ' Ζιούρα. Παλιά ονομασία του βουνού Αστρί, στα Ν.Δ. του χωρίου
-Κ-
Καγκέλια, (τα): στα Καγκέλια. Ονομάζεται μια πλαγιά, μέσω της οποίας ανέρχεται ο ημιονικός δρόμος από τις Καρυές προς το Βΰδισμα και αντίστροφα. Η ονομασία οφείλεται στις πολλές στροφές(καγκέλια) του δρόμου.
Καξάκου, (στου): στ' Καζάκ'. Βρίσκεται μεταξύ των τοποθεσιών Κιουτάγια και ορίου Ελάτης, στα Β. του χωρίου. Στο μέρος αυτό, σκότωσαν έναν κλέφτη που λεγόταν Καζάκος και καταγόταν από το Βάλτο.
Καθάρες, (οι): 'τ'ς Καθάρις. Πετρώδης πλαγιά του βουνού Αστρί ,στα Ν. του χωριού. Η τοποθεσία παλιά ήταν γυμνή (καθαρή) από βλάστηση σήμερα υπάρχουν μερικά έλατα, αλλά κατά αραιά διαστήματα.
Κακαβά, (στον): στ' Κακαβά. Τοποθεσία στην πλαγιά του βουνού Αστρί, Ν. του χωριού, η οποία πήρε την ονομασία από τον ομώνυμο κτηνοτρόφο που ξεκαλοκαίριαζε με τα κοπάδια του στο μέρος εκείνο. Με την ονομασία αυτή, υπάρχουν και άλλες τοποθεσίες επάνω στο βουνό Αστρί, όπως: στις Σκαλούλες του Κακαβά, στη Ράχη του Κακαβά κ.λ,π.
Κακά Μοσχάρια, (τα): στα Κακά Μ'σκάρια. Τοποθεσία στο Παλιό Χωριό, η ονομασία της οποίας προήλθε από τα άγρια (κακά) μοσχάρια που υπήρχαν κάποτε εκεί. Σαν στραβά ορμούσαν επάνω σε εκείνον που πήγαινε να τα ταΐσει και να τα ποτίσει, Δεν τα έσφαζαν όμως, γιατί τα προόριζαν για ταύρους (αναπαραγωγή).
Κακό Λαγκάδι, (το): στου Κακό Λαγκάδ'. Λέγεται το λαγκάδι που αρχίζει από του γερού - Γιάννη, στα Δ. του χωριού, διασχίζει τα Μεσονήσια και σμίγει με το άλλο λαγκάδι που έρχεται από τα Βρυτσουλιακά. Η ονομασία του οφείλεται μάλλον στις ορμητικές κατεβασιές του, κατά τους χειμερινούς μήνες.
Κακό πλάι, (το): στου Κακό Πλάι. Βρίσκεται απέναντι από τα Κόκαλα, στα Β.Α. του χωριού. Είναι ένα μεγάλο πλάι στο οποίο υπάρχουν κουμαριές, ρείκια, φιλύκια κ.λ.π και, εξαιτίας των πυκνών θάμνων, είναι δύσβατο (κακό). Ένα τμήμα του, στα 1917 και, ένα άλλο, στα 1942, το έκοψαν ρόγκι και, στις στάχτες της καμένης γης, έσπειραν σίκαλη.
Κακούτη, (στου): στ' Κακούτ'. Τοποθεσία, στα Α. του χωριού, που πήρε την ονομασία από κάποιον Κακούτη (επώνυμο) που διέμεινε εκεί. Στου Κακούτη, λέγεται επίσης και ένα χωράφι στο συνοικισμό Βοτανιάδα στα Ν.Α. του χωριού.
Καλαντζή, (στου): στ' Καλαντζή. Λέγεται μια τοποθεσία στη θέση Ντριάνα, Α. του χωριού. Η προέλευση της ονομασίας μου είναι άγνωστη. Η λέξη είναι τουρκική: Κίΐΐίΐνα (=ο γανωματής).
Καμπρέλου, (στου): στ' Καμπρε'λ'. Τοποθεσία, στα Β. του χωριού, όπου διέμεινε ο Καμπρέλος (επώνυμο).
Καμπρελάκια, (τα): στα Καμπριλάκια. (Υποκοριστικό της λέξης: Καμπρέλος). Η τοποθεσία ήταν ιδιοκτησία του Καμπρέλου.
Κανάλια, (τα): στα Κανάλια. Τοποθεσία στην πλαγιά του βουνού Αστρί, στα Ν.Δ. του χωρίου, στην οποία παλιά υπήρχαν ξύλινα κανάλια (ποτιστήδες) που έπιναν τα ζώα νερό. Σήμερα, υπάρχει μόνον ένα κανάλι τσιμεντένιο. Η λέξη είναι λατινική: οαηβΐϊδ, -ϊκ (=σωλήνας, οχετός).
Κανάλια, ονομάζεται επίσης και η τοποθεσία ανάμεσα από τις Βρυτσούλες και την κατοικία του Σπΰρου Μπριανη, στα Ν. του χωρίου. Σήμερα, στο μέρος αυτό δεν υπάρχουν κανάλια, υπάρχει μόνον βρύση, η οποία έχει εξαιρετικό νερό.
Καναλάκια, (τα): στα Καναλάκια. (Υποκοριστικό της λέξης Κανάλια). Τοπο-θεσία, στα Ν. του χωριού, στην οποία δεν υπάρχουν κανάλια, υπάρχει όμως βρύση που έχει καλό νερό.
Καπνοτόπια, (τα): στα Καπνουτόπια. Τοποθεσία στο συνοικισμό Βοτανιάδα. στα Ν. του χωριού, όπου παλιά καλλιεργούσαν καπνά, τα οποία κατά πως έλεγαν, ήταν καλής ποιότητας.
Καπουτση, (στου): στ' Καποΰτσ'. Τοποθεσία στον οικισμό Πλάτανος, Δ. του χωριού, όπου κατοικούσε ο Καπούτσης (επώνυμο).
Καραούλι, (το): στου Καραούλ'. Ονομάζεται η περιοχή μεταξύ της στροφής του αμαξόδρομου που πηγαίνει προς τη Μεγαλόχαρη και της τοποθεσίας Παπαχωράφι, στα Ν. του χωριού. Κατά τη γνώμη μου, η ονομασία σχετίζεται με τη σλαβική λέξη: ΚΗΓΗΟ!» (=καραούλι), ή με την αλβανική: ΚΗΓΗΙΙ!! (=φυλάκιο, σκοπιά, παρατηρητήριο). Υπόψη όμως και το τουρκικό: ΚβΓβΙίοΙ (=φρουρά).
Κάρυα, (η): στ'ν Κάρυα. Τοποθεσία στο συνοικισμό Βοτανιάδα, στα Ν.Α. του χωριού. Η ονομασία προήλθε από το ομώνυμο δέντρο που υπήρχε εκεί.
Καρυές, (οι): 'τ'ς Καρυές. Τοποθεσία στο κέντρο του χωριού, η οποία παλιά λεγόταν Τουρκομνήματα. Επειδή όμως η ονομασία της ήταν κακόηχη, ονομάστηκε Καρυές, από πεντέξι μεγάλες καρυδιές που υπήρχαν στην περιοχή.
Καστανιές, (οι): 'τ'ς Καστανιές. Νέος οικισμός και τοποθεσία στα Ν. του χωριού. Η ονομασία προήλθε από τα ομώνυμα δέντρα που είναι στον οικισμό.ή αλλιώς Φόκλαντ
Καστανουλα, (η): στ'ν Καστανουλα. Τοποθεσία ανάμεσα από τη Φ'στε'ρνα και τα Βρυτσουλιακά, στα Β. του χωριού. Η ονομασία οφείλεται στο ομώνυμο δέντρο που υπάρχει εκεί.
Καστανούλες, (οι): 'τ'ς Καστανούλις. Τοποθεσία, στο κέντρο περίπου του χωριού, στην οποία, παλιά, υπήρχαν μικρές καστανιές σήμερα, υπάρχουν μόνον τρεις υπεραιωνόβιες.
Κατσούλη, (στου): στ' Κατσιούλ'. Τοποθεσία, στα Δ. του χωριού, που πήρε το όνομα από τον Κατσούλη (επώνυμο) που διέμεινε εκεί. Μάλιστα, υπάρχει και βρύση που λέγεται: Βρύση του Κατσούλη.
Καψάλα, (η): στ'ν Καψάλα. Ονομάζεται μια πλαγιά με ε'λατα και θάμνους, επάνω από τα Μεσονήσια, Δ. του χωρίου, η οποία στο παρελθόν είχε καεί.
Καψαλαίικο, (to): στου Καψαλαίικου. Βρίσκεται μεταξύ των τοποθεσιών Κακούτη και Σταματαίικου, Α. του χωριού και φερει την ονομασία αυτή, γιατί κάποτε είχε καεί.
Κέδρος, (ο): στουν Κέδρου. Λέγεται ένας κουμαρότοπος μεταξύ στέρνας, Καστανούλας και Αη Χριστόφορου, στα Β. του χωριού. Η ονομασία προήλθε από το ομώνυμο δέντρο που είναι ανάμεσα στις κουμαριές.
Κερασιά, (η): στ'ν Κιρασιά. Τοποθεσία μεταξύ Ουρσίδας και Τοπόλιας, στα Ν. του χωριού, που πήρε την ονομασία από το ομώνυμο δέντρο που ήταν εκεί.
Κερασιές, (οι): 'τ'ς Κιρασιές. Τοποθεσία στα Α. του χωριού, η ονομασία της οποίας προήλθε από τα ομώνυμα δέντρα.
Κιουτάγια, (στου): στ' Κιουτάια. Τοποθεσία μεταξύ Παλιόστανης και Καζάκου, στα Β. του χωριού, όπου οι Κωστανταίοι (Γιώργος, Γιαννάκης και Δήμος, αδέρφια και οι τρεις) σκότωσαν έναν Τούρκο ονόματι Κιουτάγια, γιατί ήθελε να τους πάρει τα πρόβατα.
Κόκαλα, (τα): στα Κόκαλα. Τοποθεσία στα Β.Α. του χωριού. Λέγεται ότι, στα παλιά χρόνια, οι λύκοι είχαν φάει γιδοπρόβατα και γελάδια που γρέκιαζαν στο μέρος εκείνο και έμειναν για κάμποσα χρόνια στην επιφάνεια του εδάφους, σκόρπια εδώ και εκεί, τα κόκαλα των ζώων.
Κόκκινο Στεφάνι, (to): στο Κόκκινου Στιφάν'. Λέγεται ένας απότομος γκρεμός (στεφάνι), στην πλαγιά του βουνού Αστρί, Ν. του χωριού, επειδή έχει κοκκινωπό χρώμα.
Κοντρί, (το): στου Κουντρί. Τοποθεσία μεταξύ Κοσμά και Ψωρόπετρας, στα Α. του χωριού, η ονομασία της οποίας προήλθε από έναν ογκόλιθο (κοντρί) που είναι στην περιοχή.
Κοντρί, λέγεται επίσης και ένας βράχος, πουείναιεπάνω από την τοποθεσία Μηλιά στο Α. μέρος του χωριού.
Κοντριά, (τα): στα Κουντριά. Τοποθεσία μεταξύ Σταυρούλη και Γιάννη Αλώνι, στα Ν. του χωριού, η ονομασία της οποίας οφείλεται στις μεγάλες πέτρες (κοντριά) που είναι εκεί.
Κοπρισιές, (οι): 'τ'ς Κουπρισιές. Ονομάζεται μια τοποθεσία στα Α. του χωριού. Στα παλιά χρόνια, μερικοί κτηνοτρόφοι Αστροχωρίτες δεν κατέβαιναν στα κατώμερα με τα κοπάδια τους να καλοξεχειμάσουν, γιατί υπήρχε κίνδυνος από τις ληστοσυμμορίες, τους ζωοκλέφτες και τους Τούρκους. Προτιμούσαν να παραχειμάσουν με τα κοπάδια τους στο μέρος αυτό, επειδή δεν πέφτουν πολλά χιόνια. Αλλά και αν πέσουν, σε 3-4 ημέρες το πολύ, λιώνουν. Έτσι, η τοποθεσία ήταν διάσπαρτη από τις κοπριές (κοπρισιές) των ζώων, απ' όπου προήλθε και η ονομασία της.
Κορακοφωλιά,(η): στ'ν Κουρακουφουλιά. Τοποθεσία μετά το Μακρύκαμπο στα Δ. του χωριού, όπου συγκεντρώνονταν τα κοράκια.
Κορυφές, (οι): 'τ'ς Κουρφές. Λέγεται το ψηλότερο σημείο της λοφοσειράς που αρχίζει από τον Πλάτανο και τελειώνει στα Β.Δ. του χωρίου. Στο μέρος αυτό είναι πέντε κορυφές, η δε ψηλότερη έχει υψόμετρο 1008 μέτρα.
Κοσμά, (στου): στ' Κουζμά. Τοποθεσία ανάμεσα από το Κοντρί και τη Βαλαώρα, στα Α. του χωρίου. Προφανώς, η ονομασία της προήλθε από κάποιον Κοσμά (όνομα ή επώνυμο), που διέμεινε κάποτε εκεί.
Κουλοσπάρτα, (η): στ'ν Κουλουσπάρτα (το ορθό είναι: Καλόσπαρτα). Τοποθεσία στα Ν. του χωρίου, η ονομασία της οποίας οφείλεται στα ποτιστικά καλά χωράφια της περιοχής που είναι πολύ γόνιμα.
Κουμπλιά, (η): στ'ν Κουμπλιά. Τοποθεσία στα Δ. του χωρίου. Η ονομασία της προήλθε από το ομώνυμο δέντρο που υπήρχε στη θέση εκείνη.
Κουτσπερό, (to): στου Κουτσπιρό. Τοποθεσία μεταξύ Μηλιάς και Σουβλερής στα Α. του χωρίου. Ονομάστηκε έτσι από τις κουτσουπιές που ήταν παλιά στο μέρος αυτό. (Κουτσουπιά= το φυτό κερωνία ή έλλοβος).
Κούτσουρα, (τα): στα Κούτσουρα. Ονομάζεται μια πλαγιά, στα Δ. του χωρίου στην οποία υπάρχουν δέντρα (είδος δρυός) κέδρα και θάμνοι. Το Μάρτιο του 1878, στον Πλάτανο, ήταν τουρκικός στρατός δυνάμεως 1000 αντρών περίπου υπό τους Οσμάν Βέην και Γιαχάμ Βέην. Οι Τούρκοι πήγαιναν στο μέρος αυτό, έκοβαν τους κορμούς των δέντρων σε μικρότερα κομμάτια (κούτσουρα)και τους μετέφερναν στους καταυλισμούς τους για να ανάψουν φωτιά να ζεσταθούν και να φτιάξουν το φαγητό τους. Φεύγοντας οι Τούρκοι, έμειναν στην πλαγιά αρκετά κούτσουρα, απ' όπου προήλθε η ονομασία της τοποθεσίας.
Κούτσουρα, λέγεται και μια τοποθεσία στην πλαγιά του βουνού Αστρί, στα Ν. του χωριού. Πιθανόν, η ονομασία να προήλθε από τους κορμούς (κούτσουρα) των αστραποκαμένων ελατιών που υπήρχαν στην περιοχή.
Κοφρίντος, (ο): στουν Κουφρίντου. Ο χείμαρρος αυτός αρχίζει από την τοποθεσία Τρύπιο Λιθάρι, διασχίζει το χωριό και χύνεται στο ρέμα το Αστροχωρίτικο. Επειδή κατά τη διαδρομή του κάνει πολλές στροφές και, επειδή στην κοίτη του υπάρχουν ογκόλιθοι, άλλοι μεγαλύτεροι και άλλοι μικρότεροι, η ορμητική ροή του κόβεται κάπως. Ίσως η ονομασία Κοφρίντος να οφείλεται στο κόψιμο της ροής του.
Κοφτερή, (η): στ'ν Κουφτιρή. Ονομάζεται η τοποθεσία που είναι επάνω από τα Σκάσματα, στα Α. του χωριού, επειδή το σχήμα της ράχης της μοιάζει με κόψη μαχαιριού.
Κρανιά, (η): στ'ν Κρανιά. Τοποθεσία στην πλαγιά του βουνού Αστρί, στα Δ. του χωριού, η ονομασία της οποίας προήλθε από το ομώνυμο δέντρο που είναι εκεί. Κρανιά, ονομάζεται επίσης και μια τοποθεσία που βρίσκεται ανάμεσα από του Καζάκου και το όριο Ελάτης, στα Β. του χωριού.
Κρανούλες, (οι): 'τσ'ς Κρανούλις: Τοποθεσία μεταξύ Ντριάνας και Χερόλακκας, στα Α. του χωριού. Παλιά, υπήρχαν μικρές κρανιές, από τις οποίες η τοποθεσία πήρε την ονομασία.
Κυλιντήρια, (τα): στα Κυλ'ντήρια. Τοποθεσία στα Α. του χωρίου, στην οποία ξεχείμασε κάποτε με τα γιδοπρόβατά του ένας τσέλιγκας ονόματι Καζάνας. Επειδή την πρώτη χρονιά έβγαλε καλό βίο, αποφάσισε να ξεχειμάσει και την άλλη χρονιά στο ίδιο μέρος. Τη δεύτερη χρονιά όμως, η βαρυχειμωνιά ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να του ψοφήσουν πολλά ζώα, τα οποία κύλαγαν οι βο¬σκοί στις πλαγιές και στις όχθες της λαγκαδιάς. Έκτοτε, η τοποθεσία ονομάστηκε: κυλιντήρια. (ρήμα: κυλινδεω -ώ ή κυλίνδω = κυλίω).

Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K Constr10Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K Constr10Καταγραφή και προέλευση τοπονυμίων στο Αστροχώρι A - K Constr10[url=https://servimg.com/view/15143693/119]
ΑΛΚΗΣ
ΑΛΚΗΣ
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 314
Ημερομηνία εγγραφής : 25/04/2010
Ηλικία : 57
Τόπος : Αστροχώρι Αρτας

http://astrohori.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης